TOIMINTA
Suomen Käsityön Ystävät ry toimii edelleen alkuperäisen aatteellisen tehtävänsä mukaisesti suomalaisen tekstiilitaiteen ja käsityötaidon edistämiseksi sekä jalostamiseksi taiteelliseen suuntaan. Yhdistyksen visiona on olla kansainvälisesti tunnettu, aktiivinen muotoilun ja käsityön innovaattori, joka toimii yhteistyössä alan ammattilaisten, järjestöjen ja harrastajien kanssa tuottaen korkealaatuisia tuotteita ja suunnittelua.
Yhdistys ja osakeyhtiö toimivat rinnan: ry vastaa aatteellisesta toiminnasta ja strategiasta, Oy vie sen operatiiviselle tasolle. Toimintatavoitteen mukaisesti SKY Oy tuottaa ja markkinoi ryijyjä, ryijytarvikkeita ja uudenlaisia ryijyyn liittyviä tuotteita ja palveluja sekä muita arkiston tekstiilimalleja yksityisille ja yrityksille verkostoitumalla muotoilualan toimijoiden kanssa. Yhdistys toimii aatteellisen tehtävänsä mukaan ja samalla tukee Oy:n toimintaa innovaatioilla, kansainvälisesti huomioiduilla kilpailuilla ja näyttelyillä sekä edistää käsityön hyvinvointivaikutuksia ja uudistaa kulttuuriperintöä seminaari-, kurssi- ja koulutustoiminnalla. Osana 130-juhlavuotta toteutettiin Kodin Kuvalehden kanssa yhteistyössä ”Modernin suomalaisen räsymaton suunnittelukilpailu” 2009. Kilpailuun tuli noin 100 ehdotusta. Kansainvälisistä hankkeista voi mainita 2013 toteutetun Weaving With Tansania –projektin ja Tukholman ryijynäyttelyn Grannlandskapet – Finska ryor -ryijynäyttelyn helmi-maaliskuussa 2015 Tukholmassa HV:n Galleriassa.
Yhdistyksen toimintaa on pyritty uudistamaan viime vuosina. Yhdistyksen hallitus perusti 2017 uuden osakeyhtiön tuotantoa varten. Seuraavana vuonna järjestettiin strateginen tulevaisuustyöpaja, jonka moderoi Päivi Tahkokallio. Visuaalisen ilmeen uudisti graafikko Ilkka Kärkkäinen 2018. Sääntöuudistuksen käsittely aloitettiin 2020 ja uudet säännöt rekisteröitiin 2021. Tavoitteena on huomioida jäseniä aktiivisemmin, mitä varten tehtiin jäsenkysely 2021. Yhteistyökumppaneita pyritään hakemaan eri hankkeisiin. Vuodesta 2019 lähtien yhdistys on tehnyt yhteistyötä Annala Oy:n kanssa, joka valmistaa arkiston verhoilukangasmalleja nykypäivän vaatimuksin.
Vuonna 2019 yhdistys täytti 140 vuotta. Juhlavuoden suojelijana toimi presidentti Tarja Halonen. Designmuseolla järjestettiin näyttely, jonka kuraattoreina toimivat Kieran Long ja Riikka Latva-Somppi. Näyttelyarkkitehti oli Elina Aalto. Juhlanäyttelyä valmisteltiin käynnistämällä suunnitteluprojekti, johon osallistuivat taiteilijat Hanna-Kaisa Korolainen, Henna Lampinen, Matias Liimatainen (nyk. Karsikas) ja Henri Tervapuro. Kuraattorit, taiteilijat, yhdistyksen ja Designmuseon väki kokoontuivat museolle tutkimaan Suomen Käsityön Ystävien arkistojen aarteita. Niiden pohjalta taiteilijat suunnittelivat ja toteuttivat juhlanäyttelyyn innovatiivisia teoksia eri tekniikoilla. Hanna-Kaisa Korolaisen tuftattujen ryijyjen inspiraationa toimivat jugendryijyt Liekki ja Lokki, Henna Lampisen vaatetusta innosti suunnitteluprosessi, Matias Liimataisen keramiikkareliefeiden taustalla olivat kudottujen tekstiilien sidosrakenne ja Uhra Simberg-Ehrströmin Vihreä aamu -ryijy ja Henri Tervapuro ammensi ideoita tietokonepeliinsä Impi Sotavallan ryijymalleista.
Teokset esiteltiin 2020 keväällä Designmuseon näyttelyssä, josta se siirtyi syksyksi Jyväskylään Suomen käsityön museoon. Toisessa näyttelyssä mukaan tuli taiteilija Anna Alanko, joka tutki käsityön museon arkistoja ja toteutti omat teoksensa 3D:nä ja digitaalisena. Kevääksi 2021 näyttely siirtyi Vaasaan Pohjanmaan museoon. Näyttelyn koordinaattorina toimi SKY:n hallituksen jäsen, rahastonhoitaja Amanda Hakoköngäs ja prosessin ohjauksesta vastasi Annika Nyberg-Frankenhaeuser. Prosessista voi lukea lisää internet-julkaisusta ingoodhands.fi
Juhlavuonna 2019 järjestettiin Designmuseolla luentosarja, joiden tallenteet on edelleen katsottavissa. Tekstiilitaiteilija Maija Lavonen ja professori aivotutkija Minna Huotilainen puhuivat yli sadalle kuulijalle otsikolla Käsitän käsilläni. Toisella, englanninkielisellä luennolla Anna Kouhia ja Rosa Tolnov-Clausen puhuivat käsityön tuottamasta mielihyvästä – The Enjoyment of Crafts. Kolmannen luennon aiheena oli Metsäkansan kankaat, tekstiili-innovaatiot, joista kertoivat Pirjo Kääriäinen ja opiskelijat Helmi Liikanen ja Emmi Saarnio. Juhlavuoden yhteistyötä tehtiin Arkkitehtuurimuseon ja Taitoliiton kanssa, joiden toimipisteissä järjestettiin ryijykursseja n. 15 paikkakunnalla. Lisäksi puheenjohtaja piti ryijyluennot Arkkitehtuurimuseolla ja Tyyne-Kerttu Virkki -säätiön ryijypäivillä.
Yhdistys jatkaa yhteisötaiteen toimintamuotoa, josta aiemmin on pilotoitu 2015 ryijyn yhdessä tekemistä hoivakoti-ympäristössä. Hanke #ryijyfiilis on kiertänyt 2020 joulukuusta lähtien ympäri maata lasten ja nuorten käsityön taiteen perusopetuksen ryhmissä. Hankkeen koordinaattori on Minna Polus. Aiheena on tunteet, joita sadat oppilaat ovat ilmaisseet erivärisillä ja -pituisilla ryijynukilla. Lopullinen teos ja sijoituspaikka julkistetaan vuoden 2022 alussa.
Suomen Käsityön Ystävät ry tarjoaa luento- ja kurssipalveluita. Yhdistys voi räätälöidä luentoja esim. ryijyistä tai kirkkotekstiileistä sekä ryijy- tai kirjontakursseja tarpeen mukaan. Laskutamme asiantuntijan palkkiona arkisin 112,50 €/h ja viikonloppuisin 137,50 €/h (alv 0 %). Lisäksi laskutamme matkakulut. Tiedustelut yhdistys@suomenkasityonystavat.fi.